MENÜ

Kezdőlap Blog Kandalló Tippek, trükkök tűzifa vásárláshoz

Tippek, trükkök tűzifa vásárláshoz

Manapság hazánkban is kezd újra egyre nagyobb teret hódítani a fatüzelés, mivel a fosszilis nem megújuló energiahordozók ára jóval magasabb, mint a tűzifáé, és szeretnének pénzt megtakarítani az éves fűtésköltségen. Emellett sok esetben a környezettudatos gondolkodás indokolja a tűzifa használatát. De nem szabad kifelejteni azt sem, hogy sokan annyira szeretik a fatüzelés komfortját, hangulatát, hogy mást nem is tudnak elképzelni otthonukba.

Be kell szereznünk a megfelelő tűzifát, ami nem mindig egyszerű, így szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani azok számára, akik tűzifavásárlás előtt állnak.

Mi számít száraz tűzifának?

A tűzifának (keményfa: tölgy, bükk, cser, kőris, különféle gyümölcsfák) felhasználás előtt 1,5-2 évig hasogatva, szellős fedett helyen kell száradnia, míg eléri azt a nedvességtartalmat, hogy már szabad-levegőn nem szárad tovább. Ekkor nedvességtartalma 20% alatt kell hogy legyen. Tüzelésre alkalmas száraz tűzifát vásárolni nem lehet. Tehát az adott évben mindig a következő fűtési szezonra kell megvásárolni a megfelelő tüzelő mennyiséget.

Tűzifa vásárlási lehetőségek:

Mennyiségek: az erdei köbméter, az üzemi, vagy normál köbméter és a konyhakész tűzifa súly-mázsa.

  • Ön a legjobban akkor jár, ha erdei köbméterben úgynevezett ölfát vásárol. A fa 1m x 1m x 1.75m magas teret tölt ki, azért ennyit, mert a fahasábok közti hézagokat, légrést leszámítjuk egy teljesen tömör egy köbméteres tömböt kapunk. Ekkor a legkisebb az esélye, hogy be tudnak csapni.
  • Normál köbméter esetén 1m x1m x1m-es ládába beledobálják a hasogatott fát. Köztük a légrések ugyan úgy megvannak. A valóság ebben az esetben, hogy nagyjából 0,55-0,6 tized köbméter fát vásároltunk meg.
  • A legrosszabb a helyzet akkor, ha nyár végén frissen kivágott fát súlyra-mázsára vásárolja meg valaki. A frissen kivágott fa súlya a magas víztartalom miatt sokkal nagyobb, mint száraz társáé. Tehát vizet vásároltunk, azzal pedig nem lehet fűteni.

Az egyik legfontosabb kérdés: hogy mikor vásároljunk?

A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes minél előbb a fák vegetációs időszakában (ekkor a legalacsonyabb a fák belvíz tartalma) kivágott tűzifát megvásárolni, késő télen, kora tavasszal, hogy annak legyen ideje kiszáradni, illetve így el tudjuk kerülni a dömpinget, mivel a tűzifa utáni kereslet július- augusztus-szeptember hónapban a legmagasabb. De igazán hatékonyak akkor vagyunk, ha 12-18% nedvesség tartalmú fával tudunk fűteni. Hiszen a fa fűtőértéke annál nagyobb minél szárazabb.

Víztartalom Fűtőérték
10 % 16,6 MJ/kg
15 % 15,5 MJ/kg
20 % 14,4 MJ/kg
30 % 12,2 MJ/kg
40 % 10,4 MJ/kg
50 % 8,31 MJ/kg
60 % 7,05 MJ/kg

A táblázatban látható, hogy a nedves fa 60%-os víztartalom mellett nagyjából fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy még mindig nem teljesen száraz 20 %-os fa. A veszteségünk azért keletkezik, mert a fűtőérték a fában található víz elpárologtatására használódik el. Javasolt minél előbb felhasogatni a fát, majd azt jól szellőző helyen tárolni, mivel a fa így tud a leggyorsabban kiszáradni, és így növelhetjük a tűzrevaló fűtőértékét.

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük