Folytonégő kandalló

Folyton égőnek nevezünk egy kandallóbetétet, ha egyszeri begyújtással legalább 8-10 órán át tartó lassú égéssel megtartja a parazsat.

Miért érdemes folytonégő kandallóbetétben gondolkodni?

A folyton-égés lényege, hogy a fát minél hosszabb ideig izzásban kell tartani, a felszabaduló gázok elégetése biztosítja az elnyújtott fűtési teljesítményt, így hőleadása egyenletes. A folyton-égő kandallóbetét egy teljesen zárt tüzelőberendezés, hatásfoka jóval magasabb, mint a hagyományos betéteké, 80% körüli, továbbá fafogyasztásuk jelentős mértékben kisebb, mint a hagyományos betéteké. Alkalmazásuk alacsonyabb hőigényű lakóépületekben és passzív házakban kifejezetten ajánlott.

A folyton égő kandallóbetéteknek két üzemmódja van. Az elsőnél; begyújtás követően, a kandalló maximális teljesítménnyel üzemel, így felfűti a lakást. A másodiknál; folyton égő üzemmódra átállítva 3-5kW-os teljesítménnyel tudjuk lakásunkat egyenletes hőmérsékleten tartani, minimális fa felhasználással. Fontos, hogy a második megrakás még jelentős mennyiségű parázsra történjen, mert a fa gázosodásához elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet.

Fontos eleme a rendszernek a kémény. A kémény átmérője sehol sem lehet kisebb a kandallóbetét füstgáz kilépő nyílásának átmérőjénél. Az alacsony huzat rendellenes, gyenge égést biztosít, míg a túl nagy légsebesség a betét túlhevüléséhez, idő előtti elhasználódásához vezet. Ráadásul sokkal több fára lesz szükség. Folyton-égő kandallók csak legalább két éves, száraz, maximum 20% nedvességtartalmú keményfával üzemelnek megfelelően.  Ha vizes fával fűtünk, nem alakulhat ki megfelelő tűztér hőmérséklet, így csak vizet párologtatunk.

Az égéshez és az ajtóüveg „légöblítéséhez” szükséges levegőt a betét a tűztér alján kialakított légbevezető csonkon keresztül kapja.
Az égéshez szükséges levegő utánpótlásról – mint minden tüzelőberendezésnél – gondoskodni kell. Ezekhez a rendszerekhez leginkább ajánlott a külső égési levegő bevezetése. Ami történhet: kéményen, födémen keresztül (pince-padlás) vagy falon keresztül, illetve aljzatba épített légcsatornán át. Így teljesen zártrendszer esetében páraelszívó, konyhai szagelszívó és központi porszívó nem okoz égéstermék visszaáramlást. Különösen igaz az új nyílászárókkal felszerelt lakásokban, mivel ott a levegő utánpótlást a rendszer nem tudja a nyílászárókon keresztül beszívni.

Kinek ajánljuk?

Bátran ajánljuk azoknak, akik hosszú távon gondolkodnak, és nemcsak alkalmi fűtést szeretnének. Ugyanis egy ilyen rendszerrel hosszú távon rengeteg pénz takarítható meg, szemben az egyszerűbb kandallóbetétekkel.

Úgy érzi, hogy ideális lenne önnek egy folytonégő kandalló?

Tekintse meg referenciáinkat, kérjen ingyenes ajánlatot az Önnek leginkább tetszőkre és jelölje meg, hogy folyton-égő kandallóbetéttel kéri az árat.

MEGNÉZEM