Sparhelt

Sparhelt, spór, csikótűzhely elnevezések lényegében azonos típusú, csak kialakításukban különböző, zárt, főző, sütő alkalmatosságokat takarnak. Nevét sem véletlenül kapta, Német eredetű sparherd jelentése takaréktűzhely. Ez a többfunkciós eszközt, a sparhelt manapság már főként kályhacsempéből építtetik, főzési, sütési és fűtési célokra egyaránt alkalmas.

Története

sparhelt-csikotűzhely-spór
A takaréktűzhely megjelenése a tizenkilencedik század második felére tehető. Nagy előrelépést jelentett a szabad kéményes konyhákba való beépítése, hiszen alkalmazásával füst mentesíteni lehetett a konyhát. A takaréktűzhely a huszadik század első harmadára szinte teljesen kiszorította a kemencéket, és nyílt tűzterű tűzhelyeket.
Az eleinte vályogból, nyerstéglából falazott, részben kerek tányéros kályhacsempékből, később, négyszögletes csempéből rakott, fémfedésű, zárt tűzterű, általában sütőtérrel is ellátott, fűtőberendezés volt. Ezeknek a csikótűzhelyek, táj jellegű változatai alakultak ki a Nyugat-Dunántúlon, ahol katlannal, üstházzal, kemencével, esetleg füstölővel építették egybe.

A mai takaréktűzhelyek

A modern takaréktűzhelyek, kivitelezésüknek köszönhetően, nosztalgikus hangulatot árasztanak, funkcionalitásuk teljesen megegyezik elődeikével. Szilárd (fa) tüzelésűek, zárt égésterűek, épülhet üveges sütő ajtóval, így ajtónyitás nélkül ellenőrizhetjük készülő ételeinket. Manapság már öntvény tetővel készülnek, rajta, egyidejűen, nagy mennyiségben, bármilyen étel elkészíthető. A sütőben készülhet, hús, köret, rakott ételek, kenyér és különböző sütemények, csak a fantáziánk szab határt.
Takaréktűzhely nevének megfelelően, takarékos, hisz a főzéshez és fűtéshez szükséges hő mennyiség azonos tűztérből származik, azonos időben, többlet fűtőanyag felhasználása nélkül.

Hogyan készül?

A hagyományos csikótűzhely fűtőfelülete, mázas kályhacsempéből készül. Kerámia és samott építőanyagokból egyedileg kialakított tűztérrel. Mai kornak megfelelő küllemmel. Belső szerkezetét samott téglából, samott lapokból, kisméretű tömör téglából, tetőcserépből agyag felhasználásával alakítjuk ki. Hőtároló képességük jó, szerkezeti kialakításának és a felhasznált anyagok minőségének és mennyiségének döntő szerepe van, abban, hogy az adott sparhelt mennyi ideig tudja tárolni, visszasugározni a meleget.

Fontos tudni

Az égéshez szükséges levegő utánpótlásról (mint minden tüzelőberendezésnél) gondoskodni kell. Ajánlott a külső égési levegő bevezetése. Amelyről ide kattintva tudhat meg többet.

Úgy érzi, hogy ideális lenne önnek egy sparhelt?

Tekintse meg referenciáinkat, és kérjen ingyenes ajánlatot az Önnek leginkább tetszőkre.

MEGNÉZEM