Hagyományos cserépkályha

Napjainkban újra reneszánszát éli a cserépkályha építés, nemcsak számos előnyös tulajdonsága miatt választják sokan, hanem hangulata és díszítő jellege miatt is közkedvelt.

Mitől lesz egy cserépkályha hagyományos?

Több szempont alapján lehet egy cserépkályhát hagyományosnak nevezni. Kezdve a tűztér-kialakításon, a levegőellátáson át egészen a formáig.Bordó padkás cserépkályha

Máig utánozhatatlan hőhasznosítása a belsejében kialakított füst járatoknak illetve a nagy tömeg hőtároló képességének köszönhető. A magas hőmérsékletű égéstermék nem egyenesen a kéménybe jut, hanem a füstjáratok felmelegítése során veszít hőmérsékletéből, ez a hő mennyiség nem távozik a kéményen át, hanem lakásunkban hasznosul. Hatásfoka 80% feletti. Hasonlóan a nap sugárzásához a minden irányba kibocsátott hősugarak akadálytalanul haladnak át a szoba levegőjén, nekiütközve a környezetében található tárgyaknak közvetlenül azokat melegíti fel, páratlan komfort érzetet biztosít.

Hagyományos kályha fűtőfelülete minden esetben mázas kályhacsempéből készül, kerámia és samott építőanyagokból egyedileg kialakított tűztérrel. Mai kornak megfelelően épülhet előre gyártott füstgáz után-égető (bio) tűztérrel, így az égéstermékben található még éghető anyagok energiája is hasznosul, tovább javítva a hatásfokát, ráadásul még környezetkímélőbb.

Belső szerkezetét samott téglából, samott lapokból, kisméretű tömör téglából, tetőcserépből agyag felhasználásával alakítjuk ki, jellemzően több méter hosszú füstjárattal készül. Szerkezeti kialakításának és a felhasznált anyagok minőségének és mennyiségének döntő szerepe van, abban, hogy az adott kályha mennyi ideig tudja tárolni, visszasugározni a meleget.

Az égéshez szükséges levegő-utánpótlásról – mint minden tüzelőberendezésnél – gondoskodni kell. Ezekhez a rendszerekhez leginkább ajánlott a külső égési levegő bevezetése. Ami történhet: fali szellőzőn keresztül, vagy kéményen, födémen keresztül (pince-padlás), illetve aljzatba épített légcsatornán át. Így, teljesen zártrendszert alakítunk ki, páraelszívó, konyhai szagelszívó és központi porszívó nem okoz égéstermék visszaáramlást. A légcsatorna egyenesen a tűztérbe vezeti az égési levegőt. Ez különösen hasznos és szükséges olyan lakásokban, ahol a nyílászárók jól szigeteltek, légtömörek. Folyamatos hőn tartás mellett lehet a leggazdaságosabban üzemeltetni.

Tömege elérheti akár az 1500kg-ot is, ezért a tervezés során az aljzat teherbíró képességét biztosítani kell.

Készülhet beépített sütővel, konyhába fém főzőlappal (sparhelt). Igény szerint egybe építhető kályha és tűzhely.

Kinek ajánljuk?

Annak ajánljuk, akik az egyik legjobb hatásfokú, és legkedvezőbben üzemeltethető fűtésmóddal szeretnék otthonukat fűteni.

Úgy érzi, hogy ideális lenne önnek egy cserépkályha?

Tekintse meg referenciáinkat, és kérjen ingyenes ajánlatot az Önnek leginkább tetszőkre.

MEGNÉZEM