Modern kandalló

Egy kandallót, a cserépkályhához hasonlóan több szempontból is lehet modernnek nevezni, külsejének stílusa, illetve a használt kandallóbetét fejlettsége szerint. Ezek a fűtőberendezések illeszkednek a mai lakberendezkedési trendekhez, és megmutatják, hogy a modern otthonok esszenciális díszeként is képesek helyt állni. A kandallóbetétet modernnek hatásfoka, működésének jelleme és környezet terhelése alapján lehet nevezni.

A minimál stílus eredete Bauhausban keresendő. A stílus lényege a letisztult formák használata, kizárva ezzel minden felesleges, vagy zavarónak ítélt díszítést. Az elképzelés mögött az áll, hogy egy átlátható, lényegre törő „sallangmentes”, rendezett környezetet biztosítson. Az irányzat a luxus és elegancia egyik kifejezője.

A modern kandallónál is megfigyelhető a letisztult, átlátható formavilág.
Bár fontos hozzátenni, ahhoz hogy egy ilyen kandalló igazán jól mutasson, mindenképpen stílusban hozzá igazodó környezetben kell elhelyezni.

Külső kialakítás szempontjából:

Rendkívül széles a kályhacsempe minta, szín és forma választék, ha valaki hagyományos csempekandallót szeretne otthonába. Választhat hozzá kapus, keretes, négyzetes, tányéros, ovális mintájú csempét, és kérheti számtalan színben.  De minimál stílus választása esetén, egy két kivételtől eltekintve a kandalló szinte kizárólag sima, minta nélküli lapokból készül, színvilág szempontjából behatároltabb a környezet színösszeállítása miatt.  De a különlegessé tételre itt is van lehetőleg, mégpedig a kandalló formai kialakításával tehetjük meg ezt, ami lehet lépcsőzetes, eltolt, téglatest a téglatestben.  Így tud, illeszkedik a modern, letisztult, fiatalos, mai lakberendezési trendekhez, és persze maximálisan beleillik a környezetébe.

Belső kialakítás szempontjából:

falazott modern liftes kandalló
Léteznek folyton égő, hőtárolós, vízteres és külső légbevezetéses megoldások is. Mindegyiknek célja a hagyományos kandallóbetétek hatásfokának javítása, illetve működési normáinak megváltoztatása a kívánt irányba. Folyton égőnek nevezünk egy kandallóbetétet, ha egyszeri begyújtással legalább 8-10 órán át tartó lassú égéssel megtartja a parazsat. A folyton égés lényege, hogy a fát minél hosszabb ideig izzásban kell tartani, a felszabaduló gázok elégetése biztosítja az elnyújtott fűtési teljesítményt, így hő leadása egyenletes. Ez a folyton égő kandallóbetét, egy teljesen zárt tüzelő berendezés, hatásfoka jóval magasabb, mint a hagyományos betéteké, 80% körüli, továbbá fafogyasztásuk, jelentős mértékben kisebb, mint a hagyományos betéteké. Alkalmazásuk alacsonyabb hőigényű lakóépületekben és passzív házakban kifejezetten ajánlott.

A folyton égő kandallóbetéteknek két üzemmódja van. Az elsőnél; begyújtást követően, a kandalló maximális teljesítménnyel üzemel, így felfűti a lakást. A második folyton égő üzem módra átállítva 3-5kW-os teljesítménnyel tudjuk lakásunkat egyenletes hőmérsékleten tartani, minimális fa felhasználással. Fontos, hogy a második megrakás még jelentős mennyiségű parázsra történjen, mert a fa gázosodásához elengedhetetlen a megfelelő tűztér hőmérséklet.

A hőtároló tartállyal ellátott fűtésrendszerek egyesítik a prémium kandallók nyújtotta látványt, a cserépkályhák hőtárolási képességeivel és kellemes, sugárzó fűtésével. Ezek a kandallók képesek a tűz kialvása után akár még órákon át fűteni, a belső hővisszanyerő-hőtároló rendszernek köszönhetően. Ráadásul a vízteres fatüzelésű kandallók nemcsak fűtési meleg vizet állítanak elő a radiátorok, fűtőpanelek és padlófűtés számára, hanem összeköthetők a már meglévő fűtő rendszerekkel, erre a célra kialakított hőcserélővel, így a fatüzelésű vízteres kandallók képesek fürdőszobai- és konyhai használatra alkalmas meleg víz előállítására. A meleg vizet meleg víz tárolókban is össze lehet gyűjteni, így a fűtési szezonban folyamatosan rendelkezésre áll a kívánt hőmérsékletű víz.

Modernnek nevezhetjük továbbá a külső légbevezetéssel rendelkező készülékeket, (egy légcsatornán keresztül jut az égéshez szükséges levegő egyenesen a tűztérbe) mert nem a lakás levegőjét használják az égés során. Ezek az úgynevezett zárt égésterű tűzterek. Így teljesen zártrendszer esetében páraelszívó, konyhai szagelszívó és központi porszívó szélsőséges esetben sem okozhat égéstermék visszaáramlást. Mellesleg hatásfok növelő megoldás.

Kinek ajánljuk?

A formai kialakítását főleg felújítás előtt álló, felújított vagy újépítésű házakba ajánljuk, de a belső szerkezeti hatékonyságnövelő megoldásokat bárkinek, aki kandallót szeretne, mivel azok még a hagyományos csempekandallóban is kivitelezhetőek.

Úgy érzi, hogy ideális lenne önnek egy modern kandalló?

Tekintse meg referenciáinkat, és kérjen ingyenes ajánlatot az Önnek leginkább tetszőkre.

MEGNÉZEM