MENÜ

Kezdőlap Blog Cserépkályha Milyen kéményt válasszak?

Milyen kéményt válasszak?

Ahhoz hogy cserépkályhánk jól működjön, nagyon fontos annak megépítésekor az építő szaktudása tapasztalata. (ki építi meg, hogyan építi meg, milyen anyagokból), Előfordult már, hogy a tulajdonos a már meglévő kályhájáról az gondolta azért nem működik kifogástalanul, mert annak megépítése nem megfelelő, vagy esetleg már el van tömődve, és tisztításra szorul.

Ez nem minden esetben van így (Nyilvánvalóan ezek is lehetnek kiváltó okok, amikre nagyon oda kell figyelni). Vannak esetek, hogy a hiba nem a kályhában, hanem a kéményben keresendő. Egy jól működő kályhához illetve kandallóhoz elengedhetetlen a megfelelő méretezésű kémény, ami garantálja annak tökéletes működését. Egy jól működő fűtéshez szükség van a megfelelően bevezetett levegő mennyiségre (megoldható külső légbevezetéssel), jól megépített megfelelő kéményre és hozzá tartozó huzatra.

Pontosan milyen paraméterek jellemzik a megfelelő kéményt?

A kémény két alapvető tulajdonsága a magassága és a belső átmérője. Az égéstermék elvezetőnek magasabbnak kell lennie nyolcvan centivel a lakóépület tetőgerinc magasságánál.  A cserépkályha akár már 140 mm-es kéménybe is beköthető, de ha megoldható, érdemes 160 vagy 180 mm-es átmérőjű kéményt használni. Arra is vigyázni kell, hogy túl nagy keresztmetszetű kéményt se alkalmazzunk, mivel a nagyobb átmérő alacsonyabb légsebességgel jár, így a kéményben felfelé áramló égéstermék hamarabb kihűl, alacsonyabbra kerül a harmatpont és páralecsapódás, (kondenzvíz) jön létre a kéményben.

Fontos, hogy a kéménynek minden körülmények között ki kell szolgálnia a kályha huzatigényét. Fentiek miatt mindenképpen javasolt kéményseprő szakvéleményét kikérni annak tervezésekor, létesítésekor.

Kandalló esetén legalább 160 mm-es átmérő szükséges, de amennyiben lehetséges, 180 mm-es kéményátmérő javasolt. A pontos méret minden esetben függ az adott tűztér típusától, amit a gyártók pontosan meg is adnak. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb tűztérbetéthez már elég a 180 mm-es belső átmérővel rendelkező kémény, de különösen nagy, esetleg több oldalon üveges tűzterek ennél még nagyobbat igényelnek.

Milyen típusú kémények léteznek?

Anyag és belső kialakítás alapján is számtalan fajta kémény létezik. Bár a Magyarországon forgalmazott kémények döntő többsége megfelelőnek bizonyul a szilárd tüzelésre, néha előfordul, hogy a korábbi fűtésrendszerhez épült kémény nem megfelelő. Mielőtt cserépkályha vagy kandalló építésbe kezdene, a biztonság kedvéért egy kéményseprővel ellenőriztesse, hogy az Ön kéménye megfelel-e a jelenlegi előírásoknak! Még épülő otthonok esetében egyszerűbb a helyzet, hiszen az új kéményt a jelenlegi szabványoknak megfelelően fogják felépíteni. Nemcsak a kéményt kell ellátni megfelelő alappal, hanem a cserépkályha súlyát figyelembe véve megfelelően megerősített aljzatot szükséges kialakítani a kályha majdani helyén is.

A legjobb megoldás, ha kifejezetten szilárd tüzeléshez gyártott cserépkályha csatlakozóval épített, Schiedel, Leier, Prespor vagy Krea kéményt választunk. (Mivel már a falazott kémény építését nem engedélyezik, a cserépkályhát is kerámiabéléses kéménybe kell bekötni)

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük