MENÜ

Kezdőlap Blog Cserépkályha Milyen költségekkel jár a cserépkályha fenntartása?

Milyen költségekkel jár a cserépkályha fenntartása?

A cserépkályha fenntartásának összege, sok tényezőtől függ.

Általában az alábbi költségekkel kell számolni:hagyományos cserépkályha

  • Évenkénti hamu eltávolítása a tisztítódugókon keresztül (melyet mi magunk is el tudunk végezni, de ajánlott itt is szakember segítségét kérni)
  • 3-5 évente meg kell bontani a cserépkályha tetejét. Ilyenkor a szakember leemeli a kályha tetejét, járatok belső falára rakódott kormot eltávolítja és kitisztítja a függőleges és vízszintes járatokat, illetve a füstcsövet is. Újra fedi a kályhát, visszahelyezi a tisztítónyílások záródugóit és készen is van. Semmiképpen sem ajánlott, hogy magunk próbálkozzunk vele otthon, hiszen a kályha pontos, gáz tömör zárásáról kell ilyenkor gondoskodni.
  • Nagyjából 15-20 évente át kell rakatni a berendezést, mivel a felhasznált anyagok, mint a samott, agyag illetve kályhásdrótok elégnek-elöregednek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy földig lebontják és újraépítik kályhánkat teljesen új anyagokkal (így gyakorlatilag kívül a már meg lévő csempénk lesz újra építve, belül pedig egy teljesen új tűztér járat szerkezet épül). De azt is megjegyezném, hogy már többször is találkoztam harminc-negyven évesnél öregebb, kifogástalan állapotban lévő kályhával is, ami az alapanyagot, készítőjét és használóját egyaránt dicséri.
  • Nem utolsósorban költség, természetesen az éves tűzifa ára.

 

Itt megemlíteném, hogy milyen befolyásoló tényezők hatnak ki kályhánk élettartamára. Magától értetődő, hogy leginkább attól függ, milyen intenzitással használjuk. Otthonunk teljes egészét ezzel fűtjük, vagy csak kisegítő fűtésként funkcionál. Kihat rá a felhasznált fa minősége-fajtája és főként nedvességtartalma. Legfontosabb dolog hogy a kályhánkat száraz kemény tűzifával fűtsük. A száraz tűzifa alatt 1,5-2 éves, 10-15 % nedvességtartalmú tűzifát értünk. Minél szárazabb a fa, annál jobban fog fűteni a kályha, ugyanis ekkor nem a víz elpárologtatására fordítódik az energia. Megfigyelhető, ha nedves fát raktunk a tűzre, akkor a fa a végén „izzadni” kezd, azaz vízcseppek jelennek meg. Ezen kívül, ha nedves tűzifával fűtünk rendszeresen, akkor a koromlerakódás nagymértékű lesz. Ez azért problémás, mert a korom lerakódás a kályha belső felszínét hőszigeteli, teljesítmény csökkenést okoz, ezen kívül balesetveszélyes is.

Hogy milyen anyagokat égetünk el benne (lakkozott fadarabok, préselt-ragasztott farostlapok), erre nagyszüleim mindig azt mondták, hogy a kályha „nem szemétégető”. Sem a környezetnek, sem pedig kályhánk szerkezetének nem tesz jót

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük