MENÜ

Kezdőlap Blog Kandalló A cserépkályha tisztán tartása

A cserépkályha tisztán tartása

Egyszerűnek tűnhet, és általában rögtön nyúlnánk a jól bevált otthoni tisztító- súróló -mosószerekhez, hogy letisztítsuk szeretett cserépkályhánkat, de nem megfelelő tisztítási módszerekkel igen ellehet rontani annak esztétikáját.

Mivel ajánlott és mivel nem szabad a felületet tisztítani?

Fontos megjegyezni, hogy a mázat nem károsítja a víz, sem a tisztítószer, ennek ellenére nem ajánlott a használatuk. Azon ugyanis a hő tágulás, és zsugorodás következtében minden fényes kályhacsempén, egészen apró, csak közelről látható hajszálrepedések keletkeznek. Ez egy teljesen természetes jelenség. Nedves tisztítás esetén, a kályha felületére lerakódott koszt, port csak belemosnánk ezekbe a hajszálrepedésekbe (haarriss – háriszba) így az oda befolyt szennyeződések – főleg világos csempék esetén – csúnyán kiemelik, végső soron el is színezhetik azokat.

Matt mázak esetén hajszálrepedések nem fordulnak elő. Ilyenkor akár vízzel is lemoshatjuk a csempéket, de annak felülete hosszútávon így is el tud színeződni.

Fontos tanács, hogy mindig csak hideg állapotában végezzük a csempék tisztítását, egyszerűen víz használata nélkül, száraz, puha felületű ronggyal, vagy makacsabb szennyeződés esetén használjunk puha rongyot alkohollal átitatva. De semmilyen esetben sem használjunk maró hatású anyagokat, tisztítószereket, végképp nem súrolószert!

Mivel tisztítsuk le az üveget, amennyiben üveges kályhaajtónk van

Mivel mindannyian szeretnénk látni üveges cserépkályha ajtón keresztül a lobogó tűz lángjait, néha szükséges a felületen keletkezett szennyeződés (hamu, korom) eltávolítása. A hőálló üveg tisztítására kaphatók speciális, általában folyékony tisztítószerek kályhás szakboltokban, és nagyobb szupermarketekben. A kályhaüveg átlátszó karcmentes felületének megtartására érdemes ilyenek beszerzése.

Léteznek jól bevált házi praktikák is. Például a finom hamu és víz keverékével történő tisztítás.

Fontos megjegyezni, hogy az üveg tisztítása, akárcsak a csempe esetében, mindig hidegen kell hogy történjen, mivel meleg üveg érintkezése a hideg tisztítófolyadékkal az üveg megrepedéséhez vezethet.

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük