MENÜ

Kezdőlap Blog Kandalló A fa mint környezetbarát, megújuló energiaforrás

A fa mint környezetbarát, megújuló energiaforrás

Manapság egyre nagyobb az igény a környezetbarát, megújuló technológiák iránt.

Mivel az emberiség környezetszennyező és energia pazarló életvitele hosszú távon a természeti erőforrások kimerüléséhez vezethet, ezért a fosszilis energiahordozók helyett egyre inkább az alternatív energiaforrások kerülnek az előtérbe.

Nem mindenki számára ismert, hogy a fa is alternatív, környezetbarát, megújuló energiaforrásnak minősül. Környezetvédelmi szempontból a fafűtés alkalmazása CO2 semleges. A fa elégetésekor csak annyi CO2 jut a levegőbe, mint amennyit növekedése során megkötött, tehát nincs többlet CO2 kibocsátás. Itt fontos megjegyezni, hogy nincs különbség a felszabaduló CO2 mennyiségét tekintve aközött, hogyha a fa természetes körülmények között korhad el, vagy kályhánkban égetjük el. Ezen kívül hazánk erdőgazdálkodása is rendkívül ideálisnak mondható mivel, Magyarországon évente mintegy kilencmillió köbméter fa fejlődik, ebből a mennyiségből évente 7–7,5 millió köbmétert termelnek ki. Tehát nem kell félteni a hazai erdőket, a növekedési mérleg pozitív, mivel minden évben több fa terem, mint amennyit kivágnak.

korforgas-diagramm

A diagramon megtekinthető a körülbelüli helyzet (nyilván a valóságban ennél sokkal komplexebb a helyzet, mivel a fa nemcsak szénből (C), hidrogénből (H) és oxigénből (O) áll, hanem tartalmaz még, ként (S) és foszfor t (P), nitrogént (N), illetve ásványi anyagokat és még sok egyéb anyagot is.)

Ahogy a diagram is mutatja, az általunk elégetett fa miközben energiát ad le a környezetének, égéstermékké (nagyrészt széndioxiddá) alakul át (Természetesen itt is vannak további keletkező anyagok). Fotoszintézis és a növekedés során ezt a széndioxidot köti meg az élő fa.

Mi a fotoszintézis?

A fotoszintézis egy olyan biológiai folyamat, melyben az élőlények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre. A fotoszintézis lebontó (katabolikus) és felépítő (anabolikus) folyamatokból tevődik össze. A katabolikus folyamat a fényreakció, amikor a fényenergia kémiai energiává alakul. Az anabolikus folyamat során a szén-dioxid megkötése (fixáció) történik és annak szénforrásként való felhasználása a növekedéshez. Röviden: A fa eltüzelése a természet körforgásán alapulva vissza jut a környezetbe, ahol újjá fejlődik.
A modern felső légbevezetéses és (bio) tűztereknek köszönhetően a szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha káros anyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony.

A fatüzelési módok közül pedig a cserépkályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal. A cserépkályhák átlagos hatásfoka 80% körüli, de elérhető akár 85-90%-os hatásfok is. A fából történő energia-előállításkor tulajdonképpen a fotoszintézis során tárolt körülbelül 17,5-19 MJ/tonna napenergiát szabadítjuk fel. Kettő kilogramm abszolút száraz fa fűtőértéke közel azonos 1 m3 földgáz fűtőértékével. Ez azonban természetesen csak ideális (hétköznapokban elő nem forduló) esetre vonatkozik, hiszen abszolút száraz fa nem fordul elő udvarunkban. Ezért figyelembe kell venni a víztartalmat is, amely a fa fűtőértéket csökkenti (Mivel a hőenergia egy része a víz elpárologtatására fordítódik).

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük