MENÜ

Kezdőlap Blog Cserépkályha Mikor érdemes cserépkályhát építeni?

Mikor érdemes cserépkályhát építeni?

Ha cserépkályhát szeretnénk vásárolni, rendkívül fontos hogy időben kezdjünk bele annak tervezésébe, és megépíttetésébe.

Fontos, hogy a kályha ne a fűtési szezon kezdetére készüljön el.

A cserépkályha hagyományos építésű fűtő berendezés, melynek építése során, mérettől függően akár 100-120 liter vizet is felhasználnak. A legideálisabb esetben cserépkályhánk megépítésére nyáron, vagy koratavasszal kerül sor. Így kályhából az építéssorán felhasznált víz természetes párolgás útján távozik, vagyis a kályha szép fokozatosan kiszárad.

De mi a gond azzal, ha csak később, ősz közepe felé épül meg a kályha?

Cserépkályha

Tételezzük fel, hogy csak fűtés szezon kezdetére készül el a kályhánk, és természetesen mi azonnal fűteni szeretnénk vele. Ilyenkor a hirtelen hőhatás miatt a víz gyorsan gőz formájában távozik. Ha a szárító fűtést nem kellő óvatossággal végezzük, visszafordíthatatlan kárt okozhatunk új kályhánk belső szerkezetében. Ez megrövidítheti a kályha élettartamát, vagy akár teljes mértékben tönkreteheti azt.

Nagyon fontos hogy az építés után legkorábban 3-4 héttel lehet megkezdeni a szárító fűtést, illetve akkor is csak óvatos, szárítófűtést követően lehet teljes kapacitással használni. A szárítófűtés arra szolgál, hogy az cserépkályha csempéiből, és szerkezetéből az építésénél felhasznált vizet elpárologtassuk anélkül, hogy jelentős gőznyomás képződne a beépített anyagokban.

A szárítófűtést mindig nagy odafigyeléssel, és körültekintéssel hajtsuk végre.

Mi az előnye annak ha időben elkészül a cserépkályha?

Ha a kályhánk időben elkészült, és 2-3 hónap alatt lassan természetes úton száradt ki, akkor ez a probléma semmilyen esetre sem merülhet fel, illetve a kályha élettartamára se lesz negatív hatással.

A másik indok, ami miatt leginkább tavasszal érdemes vagy a kora nyári időszakban megépíttetni a kályhánkat, hogy a kályhacsempe gyártók ilyenkor még be tudják vállalni a legyártást rövid határidővel. A legtöbben ősszel-télen rendelnek cserépkályhát, ilyenkor a hirtelen megnövekedett rendelési mennyiség miatt értelemszerűen a határidők is kitolódhatnak. Ezzel akár ki is csúszhatunk a fűtési szezon nagy részéről.

A harmadik indok pedig, hogy amennyiben időben kezdünk hozzá, nem kell kapkodni, lehet a cserépkályha tervrajzát addig alakítani, módosítani a részleteken, amíg végül tökéletesen fog harmonizálni otthonunkkal. Illetve pontosan azt fogjuk kapni, amire mindig is vágytunk.

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük