MENÜ

Kezdőlap Blog Cserépkályha és kandalló 9 indok hogy miért érdemes cserépkályhával és kandallóval fűteni

9 indok hogy miért érdemes cserépkályhával és kandallóval fűteni

1. Jelentős megtakarítást eredményez:

Tekinthető befektetésnek is. Hogyan? Akár 30-35%-kal is kisebb lehet a fűtésszámlája! Egy MJ energia ára földgáz esetében 2,96 Ft/MJ alapdíjjal együtt, míg egy 15%-os nedvességtartalmú fa esetén 1,5ft. Hozzátenném, hogy a világ gázkészlete véges, egyes becslések szerint 30 évig elegendő. Túl ezen, egyre nehezebbé válik a kitermelése és a készletek csökkenése miatt minden bizonnyal emelkedni fog az ára is…

2. Csekély időráfordítás.

A jól megtervezett és kivitelezett cserépkályha tömegéből adódóan nagymennyiségű hőt tud tárolni és az eltárolt hőenergiát egyenletesen sugározza vissza 24-36 órán keresztül. Napi egyszeri begyújtással. Két-háromnaponta elég egyszer begyújtani alacsony energiaigényű házakban, ez körülbelül öt perc időtöltés.

3. Kimagasló hatásfok.

A cserépkályha hatásfoka, fűtőanyag hasznosítása szempontjából máig utolérhetetlen 80-85% körüli. Bár a tűzifáért legtöbbünknek meg kell dolgoznunk fizikai értelemben is, ára jelentősen elmarad az egyéb szilárd tüzelőanyagokétól. Gazdaságos, olcsó fűtési megoldás népszerűségét tovább növeli sugárzó hő leadása mely először a tárgyakat melegíti fel, helység levegőjéhez képest ezért komfortosabb magasabb a hőérzet.

4. Díszíti otthonát:

Egyedi építésű cserépkályha nem csak az otthon melegét teremti meg, ez az az eset mikor az esztétikum találkozik a funkcionalitással. A lakás hangulatához megfelelően illeszkedő kályha a lakás dísze is egyben, hangulatos fűtési megoldás.

5. Nincs függés az energiaszolgáltatótól:

Teljesen függetlenné válhat akár a gáz, akár a hő szolgáltatótól, mivel a kályhával való fűtés csupán az évenként megvásárolandó tűzifa árába kerül, amihez társul még a 2-3 évente kötelezőnek tekinthető tisztítás is.

6. Biztonságosak:

A jól kivitelezett külső, égési levegővel ellátott, zárt égésrendszerű cserépkályhák teljesen biztonságosak, így biztosítják a család számára a nyugodt, egyszerű, és megbízható fűtést.

7. Környezetbarát:

Amennyiben az évente eltüzelt fa mennyisége nem több annál, mint amennyi a folyamatosan növekvő fák napfény hatására végbemenő asszimilációjának termékeként létrejövő anyag mennyisége az erdőkben, akkor a fa elégetésétől nem változik meg a légkör CO2 tartalma. Ennek oka, hogy a fák növekedésük során pontosan ugyanannyit kötnek le az éghajlatot befolyásoló, “üvegházi” hatást kiváltó szén-dioxidból, mint amennyi széndioxidot kibocsátanak elégetésükkor. És ha bárki sajnálná a fákat, mikor kivágják, el kell, hogy keserítsük, hiszen egy adott fát, ha sohasem vágunk ki, előbb-utóbb elhal. Ennek eredményeként az erdőben hagyott anyaga lassacskán elkorhad, és ez alatt a szén-dioxid körfolyamatban ugyanarra az eredményre jutunk, mintha eltüzelnénk. A korhadás ugyanis nagyon lassú “égés”.

8. A fa megújuló energiaforrás:

A fák folyton növekednek, ezért újratermelődő energiaforrás. Megfelelő erdőgazdálkodással mindig rendelkezésre fog állni. Szemben a korlátozott energiaforrásokkal, mint például az olaj, a földgáz, a szén, illetve egyéb meg nem újuló energiaforrások.

9. Egészséges:

A naphoz hasonlóan melegíti fel környezetét. A kibocsájtott hősugarak áthaladnak a szoba levegőjén anélkül, hogy azt felmelegítenék, majd nekiütköznek a szobában található tárgyaknak, felmelegítik azokat, így a levegő minden irányból, minden tárgytól kapja a meleget csak minimális légáramlást hozva létre. Így nem keveri a port, mellyel csökkenti az porallergiára hajlamosak tüneteit.

Kapcsolodó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük